Ayarlanabilir mide bandı laparoskopik olarak midenin üst kısmına yerleştirilen ve deri altına bir pompa ile bağlı silikondan imal edilmiş bir cihazdır.
Ayarlanabilir Gastrik Band (Mide Bandı)
Ayarlanabilir mide bandı laparoskopik olarak midenin üst kısmına yerleştirilen ve deri altına bir pompa ile bağlı silikondan imal edilmiş bir cihazdır. Deri altındaki pompa vasıtası ile mide etrafındaki bandın genişliği ayarlanabilmektedir. Bu şekilde kum saati şekline getirilen mideden geçen gıda miktarı ayarlanabilmektedir. Mide çerisine kayma, mide ülseri, kanama gibi yan etkileri nedeniyle günümüzde bazı özel durumlar dışında terk edilmiş bir yöntemdir.
Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide Ameliyatı - Müde Küçültme Ameliyatı)
Sleeve Gastrektomi veya diğer adıyla tüp mide ameliyatı laparoskopik yöntemle midenin sol dış kısmı serbestleştirildikten sonra, mideyi alttan üste doğru dikey planda tüp haline getirecek şekilde diken ve kesen özel aletler yardımıyla kesilme işlemidir. Bu işlemle hastanın midesinin %80’lik kısmı çıkarılmaktadır. Hasta erken doymaktadır ve fazla gıda alması önlenmektedir. Ayrıca gidalar hızlıca ince barsağa geçtiği için insülin karşıtı bazı hormonların aktivitesi artmaktadır. Bu ameliyatla midenin açlık sinyali üreten kısmı da çıkarıldığı için hastaların acıkma hissi azalmaktadır. Hastalar fazla kilolarının %70-80 kadarını, yani 45-50kg kadarını bu yöntemle verebilmektedir. Nadir görülen kanama ve dikiş yetmezliği gibi problemler dışında ciddi komplikasyonları yoktur. Hastalarda protein, vitamin ve mineral kaybı çok nadir görülür. Tüp mide ameliyatı günümüzde en çok tercih edilen zayıflama yöntemidir.
Roux-En-Y Gastrik Bypass (Mide Baypası)
Mide baypası işlemi laparoskopik olarak mideyi otomatik olarak kesip dikebilen aletler kullanılarak yapılan bir ameliyattır. Yemek borusunun birkaç cm altından mide yarım çay bardağı kapasite bıraklıacak şekilde kesilip dikilir. Bu küçük mide cebine y şeklinde ince barsak bağlantıları yapılır. Çok küçük bir midesi kaldığı için hasta çok az yiyebilmektedir. Dıdalar hızla ince barsağa geçtiği için ve y şeklindeki barsak bağlantısı ile barsakların bir kısmı gıda emiliminden uzaklaştırıldı için hasta hızla kilo vermektedir. Tüp mide ile yeterince kilo veremeyeceği düşünülen ileri obez hastalarda ve tip ıı diyabet gibi yandaş sorunları olan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Tüp mideden sonra en sık başvurulan ikinci zayıflama yöntemidir. Hastaların birçoğunda çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri gelişebilmektedir.
Mini Gastrik Bypass
Mini gastrik bypass mide baypasının biraz değiştirilmiş ve basitleştirilmiş halidir. Yemekle temas eden mide kısmı biraz daha uzun bırakılır ve bu mide kısmına direkt olarak ince barsak bağlantısı yapılmaktadır. Midenin içine bazı hastalarda safra kaçması ve buna bağlı mide iltihabı dışında mide baypası ile benzer bir yöntemdir.
Biliyopankreatik Diversiyon (Duodenal Switch)
Duodenal switch ameliyatı laparoskopik yöntemle midenin tüp haline getirilmesinden sonra oniki parmak barsağa düzeyinde barsaktan ayrılması ve sonrasında bu mide tüpüne bir kısım ince barsak gıda emiliminden devre dışı bırakılacak şekilde ince barsak bağlanması işlemidir. Vitamin ve mineral eksikliği diğer yöntemlerden daha fazla görülmektedir. Uygulanması dah zor olduğu için günümüzde az tercih edilen bir yöntemdir. Genellikle tüp mide gibi diğer yöntemlerle kilo veremeyen hastalarda revizyon cerrahisi şeklinde uygulanabilir.
tüm tedavileri incele
Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki
form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.
Gürlife Hastanesi
Obezite ve Diyabet Cerrahisi
Fevzi Çakmak Mah. Akınsel Sok. No:1
Tepebaşı Eskişehir
0552 200 59 69
Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir,
yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.